Jak se naučit trávit čas sama se sebou?

Publikuje: Kamila Vargová — 26. 08. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » Jak se naučit trávit čas sama se sebou?

V dnešní rychlé době je obtížné najít si vůbec nějaký volný čas. Natož pak čas strávený sama se sebou.

Tématu se věnovala redaktorka našeho magazínu Kamila Vargová s tím, že dnes jsme zvyklí při každé aktivitě stále být v přítomnosti ostatních lidí. Ovšem pak, když se nějaký ten volný čas bez plánů objeví, nevíme, jak ho využít. Dokonce ani nechceme být sami, protože jsme zvyklí stále být obklopeni lidmi. Využijte dar volného času, který vám život v hektické době nabízí. Osvojte si praktiky, které vás naplní štěstím při času stráveném sama se sebou. Užijte si ho a naberte tak síly do příštích dnů plných povinností.

Samota může vyvolávat pocity smutku, kterým nepřidá ani pohled na šťastně zamilované páry nebo kamarádky užívající si letní sluneční den na Náplavce. Ať už se s těmito lidmi setkáváte v reálném životě nebo na sociálních sítí, přejte jim jejich štěstí a dopřejte radost i sami sobě. Vyměňte žárlivost a závistivost za radost, kterou vám samota může dopřát. Když trávíte čas o samotě, poznáte tak lépe samu sebe, své pravé já a lépe se naučíte, jak se dopracovat ke šťastným pocitům.

Být šťastná sama se sebou je lehce dosažitelný cíl, díky němu se zamilujete sama do sebe, smíříte se se svými nedostatky a čímkoliv, co vás trápí. Lidé, kteří rádi tráví čas o samotě, se cítí méně napjatí, náladoví a ustaraní. Jak se cítíte sami se sebou zrcadlí vztah, jaký k sobě samé máte. Investice do sebe samotné přináší vždy vysoký zisk.

Díky čemu se cítíte naživu?

Věnujte nějaký čas přemýšlení o tom, co vám dělá radost. Jaká byla poslední věc, která vás rozesmála? Jaké máte zájmy? Kdy jste se naposledy cítila hrdě? Sepište si odpovědi na papír. Dále si dejte za cíl vymyslet alespoň 10 věcí, které vám udělají radost. Ať jsou tyto cíle lehce splnitelné. Nepište hned, že chcete nové BMW X6 v plné výbavě. Stačí si dát za cíl, že vám udělá radost ranní popíjení zeleného čaje na terase. Nebo třeba vysazení květiny. Cokoliv, co by vám přineslo pocit radosti. Do tohoto seznamu se můžete každé ráno podívat a vybrat si jakýkoliv cíl, který si chcete splnit. Zkuste si každý den do svého programu zařadit alespoň jednu položku. Udělejte si radost!

Naučte se něco nového

Papír a tužka jsou skvělým parťákem k dosažení cílů. Proto opět vezměte do ruky tužku a sepište si deset věcí, které jste vždy chtěla zkusit. Čas strávený o samotě vám umožňuje soustředit se plně na svou energii bez starostí o ostatní lidi. Samota otevírá dveře ke kreativitě a novým koníčkům. Dozvíte se tak více o sobě, naučíte se trpělivosti a vyjadřování novými způsoby.

Nebojte se vykročit ze své komfortní zóny. Pokud ještě nejste připravena začít s novým koníčkem, zkuste se každý týden vydat na jiná místa. Možná zjistíte, že objevování nových míst o samotě je velmi obohacující, zvláště když dodržujte svůj vlastní rozvrh a nepřizpůsobujete se ostatním.

Pozvěte sama sebe na rande

Může to znít jako klišé, ale rande sama se sebou posílí vaší schopnost trávení času bez ostatních. Nevíte, jak na to? Představte si, že se vám někdo opravdu líbí a chcete ho pozvat na perfektní rande, kterým byste dotyčného oslnila. Do jakého podniku byste ho pozvala? Jaké aktivity byste s ním dělala? A vidíte, už máte nějakou představu. Tak na takové rande vyrazte sama.

Zajděte do oblíbené kavárny a dopřejte si vynikající dortík. Pokud se rozhlédnete po podniku, určitě si všimněte minimálně jednoho dalšího člověka, co si užívá rande v kavárně sám se sebou. Tudíž nemusíte mít pocit studu, že jste někde sami. Dávají v kině fantastický film, ale nemáte s kým jít? Vyrazte sama! Užijte si kino a dovolte si smát se nahlas. Uvidíte, jak uvolňující pocit zažijete.

Tipy na aktivity:

Inspirujte se následujícími tipy, které můžete využít při své cestě k sebepoznání a sebelásce.

·         Procházka v přírodě či po městě

·         Zahradničení

·         Vaření nového jídla

·         Lakování nehtů

·         Přečtěte si knihu

·         Pište své myšlenky, cíle, sny a přání do deníku

·         Meditujte

·         Ukliďte si v pokoji či ve skříni

·         Zajděte si na masáž

·         Zajděte si na manikúru

·         Zajděte si na pedikúru

·         Kupte si květinu

·         Zacvičte si

·         Prozkoumejte své sousedství

·         Navštivte muzeum

·         Zajděte do kavárny/ restaurace

·         Kupte si lístek na divadelní představení

·         Kupte si lístek na koncert

·         Kupte si lístek do kina

·         Péče o pleť (pleťová maska…)

·         Napište dopis pro své mladší/ budoucí já

·         Udělejte si nástěnku vizí

·         Malujte si (na plátno, na papír, omalovánky)

·         Zahrajte si sudoku

·         Dejte si horkou vanu

Text/Zdroj: Kamila Vargová, healthline.com,
(redakční text)*

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu