Co se stane s vaším tělem, když pijete mnoho ovocných šťáv denně

Publikuje: Nikola Macáková — 27. 03. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » Co se stane s vaším tělem, když pijete mnoho ovocných šťáv denně

Džus je osvěžující nápoj, ať už dáváte přednost čerstvě vymačkané šťávě nebo džusu z kartonu. Je pro vás každodenní sklenice šťávy dobrá?

Ovocné džusy jsou často považovány za méně zdravé, než-li jejich plnohodnotné protějšky kvůli vyšší koncentraci cukru. Tématu se věnoval Adam Meyer na magazínu portálu Yahoo/live.

Výzkum však naznačuje, že pravidelná konzumace ovocné šťávy či džusů může nabídnout určité zdravotní výhody a může být zahrnuta do výživné stravy.

Co se stane, když pijete džus každý den

Recenze z roku 2022 zveřejněná zde zjistila, že umírněná konzumace džusu může zlepšit kardiometabolické zdraví lidí a pomoci při prevenci chronického onemocnění. Možná vás však překvapí, že každodenní pití šťávy může vést i k nepříznivým zdravotním následkům. „Konzumace šťávy každý den může zvýšit hladinu cukru v krvi, zvýšit celkový příjem kalorií během dne, přispět k nárůstu hmotnosti a zvýšit riziko kazů,“ varuje výživový odborník Loo Garcia.

Zdravotní účinky každodenního pití šťávy se budou lišit v závislosti na přísadách a typu šťávy. Jako vždy buďte uvědomělým spotřebitelem a před nákupem zkontrolujte štítky a seznamy přísad, abyste se vyhnuli přidanému velkému množství cukrů a přebytečných kalorií. „Při výběru předem baleného džusu zvolte ten s nejmenším množstvím přísad pro čerstvost,“ říká Garcia. „Některé šťávy mohou mít škodlivé konzervační látky, barviva a příchutě. Pozor na ně!“ dodává odborník na výživu.

Džus vám může nabídnout určité zdravotní výhody, ale ne všechny džusy jsou stejné. Pozor na to!

Při nákupu vždy zkontrolujte štítky na obalu a seznamy přidaných ingrediencí, abyste se ujistili, že vyberete opravdu 100% šťávu (ideálně s dužinou pro vlákninu) s co nejmenším množstvím přidaných cukrů, přísad a kalorií. Vyhněte se ovocným nebo silně slazeným džusovým nápojům s vysokým množstvím přidaného cukru, které mohou nadměrně negativně ovlivnit vaše zdraví. Pokud pijete šťávu, užívejte si ji s mírou.

Co míní veřejné zdroje a odborná literatura

Džus (z angl. juice) je šťáva připravená lisováním ovoce nebo zeleniny. Existují džusy jednodruhové nebo smíšené z několika druhů ovoce.

„Oblíbený je například pomerančový džus, který je vyráběn z plodů pomerančovníku. Džusy se dodávají i ve formě koncentrátu a ředí se pak do původní hustoty vodou. Koncentrát může být vyroben na místě sběru a převezen do jiného zpracovatelského závodu poblíž místa prodeje a doplněn vodou tam (v podstatě to znamená vyloučení vody, která je v ovoci nebo zelenině obsažena, z procesu přepravy na místo určení, a tedy i určité snížení nákladů). Většinou ale dojde i k většímu či menšímu zhoršení chuti. Džusy z čerstvého ovoce nebo zeleniny, které neprošly dehydratací, jsou většinou chutnější a dražší. Většinou se prodávají 100%, které by měly dosahovat stejného poměru obsažených látek jako původní šťáva, k dostání jsou ale i levnější řidší varianty (ty se nazývají nektary). Aby se zvýšila trvanlivost džusů při běžném prodeji, jsou pasterizovány, podobně jako mléko. Protože na ovocný obsah má vliv sluneční světlo, balí se džusy do světlo nepropouštějících krabic. Při delším působení běžné teploty a světla může u některých džusů (např. jablečných) docházet k fermentaci,“ uvádí Wikipedia.

Pomerančový džus. Zdroj: USDA photo by Scott Bauer / wikipedia.org (volné dílo)

Rozdíl mezi moštem a džusem spočívá v tom, že zatímco mošt je přírodní ovocná šťáva, džus je koncentrován odpařováním vody i těkavých aromatických látek, před distribucí je pak opět naředěn a případně aromatizován.

Džusy obsahují především množství vitamínů rozpustných ve vodě, jako je například vitamín C; druh a množství obsaženého vitamínu či obsažených vitamínů závisí na ovoci nebo zelenině, z kterých se skládají,“ dodává v krátkém výpisu veřejný zdroj.

Složení typického pomerančového džusu na 100 ml:

Bílkoviny 1,00 g
Sacharidy 10,00 g
Tuky 0,25 g
Vláknina (v případě, že je obsažena i dřeň) 0,10 g
Vitamín C 0,04 g
Použité zdroje: Yahoo/live, Wikipedia, ncbi.nlm.nih.gov
Překlad/Text: Nikola Macáková & redakce
(redakční text)

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu