Čeští studenti uhájili místo mezi světovou debatní elitou

Publikuje: David Bárta — 15. 08. 2022
Úvodní stránka » Magazíny » Čeští studenti uhájili místo mezi světovou debatní elitou

Po loňském senzačním návratu mezi nejlepší debatní týmy se i letos pěti českým středoškolákům na mistrovství světa dařilo.

UdálostiExtra.cz o tom dnes informoval ředitel Asociace debatních klubů Václav Soukup s tím, že Čeští studenti znovu zabodovali v základních kolech a postoupili do vyřazovací části mezi 25 nejlepších reprezentací. V osmifinále pak podlehli národnímu výběru Vietnamu nejtěsnějším možný rozdílem hlasů rozhodčích 1:2. Celý turnaj probíhal online a zúčastnily se ho týmy z 68 zemí světa.

V základních kolech mistrovství Češi vyhráli pět debat z osmi, čímž si zajistili postup do finálového pavouka. Cestou porazili například týmy Zimbabwe, Mexika nebo Švýcarska. Nestačili naopak na týmy z anglicky mluvících zemí – Jihoafrické republiky nebo USA. „Rodilí mluvčí mají v debatních soutěžích vždy výhodu, protože dokáží snáze a někdy i obratněji vyjádřit své myšlenky. O vítězství ale rozhoduje zejména kvalita argumentů, v níž se minimálně vyrovnáme,“ říká devatenáctiletý Tomáš Galnor z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově.

Tým během příprav. Zdroj: Asociace debatních klubů, z.s. / debatovani.cz (publikováno se svolením autora)

Asociace debatních klubů je neziskovou organizací, která zábavnou formou soutěžních debat vzdělává mládež v České republice. ADK je členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association) a také České rady dětí a mládeže.

V každém kole mistrovství se debatovalo nad jednou kontroverzní tezí. Část z nich se týmy dozvěděly až na místě a měly pouhou hodinu na vymyšlení co nejsilnějších argumentů. Ostatní byly naopak zadané předem a vyžadovaly dlouhodobé studium podkladů. „Během přípravy jsme museli zjistit například to, jak fungují veřejnoprávní i soukromá média v různých zemích světa, protože jedním z témat bylo zavedení takzvané doktríny vyváženosti,“ vysvětluje Nicolas Ivanov z gymnázia Open Gate.

„Češi do vyřazovacích kol mistrovství světa v debatování postoupili podruhé za sebou, čímž potvrdili, že v této disciplíně patří ke světové špičce. Dříve tomu tak ale nebylo – přestože se reprezentace turnaje účastní pravidelně již od roku 1995, na podobný úspěch se čekalo více než dvacet let,“ doplnil ředitel Asociace debatních klubů Václav Soukup.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu