Blog zdarma versus placený web s vlastní doménou: co je pro vás lepší volba?

Publikuje: Nikola Macáková — 12. 11. 2023
Zdroj: Nikola Macáková - redakční text
Úvodní stránka » Magazíny » Blog zdarma versus placený web s vlastní doménou: co je pro vás lepší volba?

V dnešní digitální éře je vytvoření vlastní webové stránky nebo blogu snadnější než kdy jindy. Proč tomu tak je?

Při rozhodování, zda zvolit zdarma dostupné možnosti nebo investovat do placeného webu s vlastní doménou, je však třeba zvážit několik faktorů. Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu.

Webová stránka je Váš prodejce, který pracuje 24h denně

Web design je novodobý prodej 21. století. Dříve byl dobrým prodejcem takový obchodník, který měl skvělou komunikaci a ovládal prodej po telefonu. Dnes je dobrý prodejce ten, který umí prodávat online,“ píše k tématu Petr Sanetrník na webu webfusion.cz.

Rozdíl mezi placeným webem s vlastní doménou II. řádu a zdarma na doméně III. řádu:

Placený web s vlastní doménou (např. www.mujweb.cz) poskytuje profesionální dojem a zvyšuje důvěryhodnost. Doména II. řádu může být snadno zapamatovatelná a umožňuje vám plnou kontrolu nad obsahem a designem. Na druhou stranu, zdarma dostupné weby často používají domény III. řádu (např. www.mujweb.wordpress.com), což může působit méně profesionálně.

Vhodné služby a stránky pro web zdarma a placený web:

Web zdarma:

Obsah: pro jednoduché osobní blogy nebo malé projekty jsou zdarma dostupné platformy, jako WordPress.com, Blogger nebo Wix, dobrým začátkem.
SEO: zdarma poskytované SEO nástroje jsou omezenější, ale pro začátečníky mohou být postačující.
Návštěvnost: webové stránky zdarma mohou omezovat možnosti růstu návštěvnosti a monetizace.

Tvorba webových stránek zdarma může být určitě dobrá pro různé neziskové organizace nebo sportovní kluby, které nejsou zaměřené na zisk. U webových stránek, které ale mají primárně sloužit ke generování zisku, si osobně myslím, že uživatel, který nemá přímo zkušenost s online byznysem a web designem, nemůže nikdy docílit výsledku jako člověk, který se tím živí nebo minimálně má nějaké zkušenosti s výše zmíněnými činnostmi,“ vysvětluje Petr Sanetrník.

Pokud opravdu řešíte náklady a je pro Vám zatěžko investovat několik desítek ticíc do webu, který bude tvořit základní kámen Vašeho podnikání, doporučuji investovat alespoň do nějakých kurzů tvorby webových stránek na naučmese.cz, kde získáte cenné rady, tak aby web působil alespoň nějak seriózně a dával smysl,“ dodává Petr Sanetrník na webu webfusion.cz.

Placený web s vlastní doménou:

Obsah: placené platformy, jako WordPress.org nebo Squarespace, poskytují více možností přizpůsobení obsahu a designu.
SEO: s vlastní doménou máte větší kontrolu nad SEO strategií a můžete využít pokročilejších nástrojů.
Návštěvnost: placené weby často nabízejí lepší možnosti pro růst návštěvnosti a spolupráci s reklamními partnery.

Logování a prohledávání vyhledávačů na doméně III. řádu:

Weby s doménou III. řádu jsou běžně indexovány vyhledávači, a tudíž jsou dostupné pro vyhledávání. Avšak, některé zdarma dostupné platformy mohou mít omezené možnosti optimalizace pro vyhledávače, což může ovlivnit jejich viditelnost. Je důležité dodržovat SEO praktiky, aby byl váš obsah efektivně indexován.

Logování a prohledávání webových stránek Googlem:

Google používá automatizované nástroje, známé jako „weboví roboti“ nebo „spidery“, které procházejí internet a indexují obsah na webových stránkách. Tito roboti následují odkazy z jedné stránky na druhou a postupně shromažďují informace o obsahu stránek, které pak přidávají do svého vyhledávacího indexu. Když někdo zadá dotaz do vyhledávače, Google poté používá tento index k zobrazení relevantních výsledků.

Google sleduje různé faktory, aby určil relevanci a kvalitu webových stránek, včetně klíčových slov na stránce, struktury odkazů, kvality obsahu a mnoha dalších.

SEO – Search Engine Optimization (Optimalizace pro vyhledávače):

SEO je proces optimalizace webových stránek tak, aby byly lépe viditelné a lépe hodnocené ve výsledcích vyhledávání. Cílem je zlepšit pozici stránky ve vyhledávačích pro určité klíčové slova a zvýšit návštěvnost.

Základní prvky SEO zahrnují:

  • Klíčová slova: správné používání klíčových slov v titulcích, popiscích, URL adresách a obsahu stránky.
  • Kvalitní obsah: nabídnout relevantní a kvalitní obsah pro uživatele, který odpovídá jejich dotazům.
  • Odkazová struktura: mít jasnou a efektivní strukturu odkazů mezi stránkami.
  • Rychlost načítání: rychlá načítací doba stránek, což má vliv na uživatelský zážitek a hodnocení vyhledávačů.
  • Odkazy: kvalitní zpětné odkazy (backlinky) od jiných důvěryhodných webových stránek, které posilují autoritu stránky.

SEO je neustále se vyvíjející oblast, a je důležité sledovat aktuální trendy a algoritmy vyhledávačů, aby bylo dosaženo co nejlepších výsledků. Využívání správných SEO praktik může zvýšit viditelnost vaší stránky a přilákat cílovou návštěvnost.

V závěru lze říci, že volba mezi webem zdarma a placeným webem závisí na vašich potřebách, cílech a finančních možnostech. Pokud jde o osobní blog nebo malý projekt, zdarma dostupné možnosti mohou být dostatečné. Pro profesionální prezentaci či rozsáhlejší projekty je však investice do placeného webu s vlastní doménou často rozumnější volbou.

Použité zdroje: webfusion.cz (Petr Sanetrník), redakční informace a zdroje,
(redakční text –  Nikola Macáková)

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu