Podvodníci se vydávají za celebrity. Slibují romantiku a chtějí peníze

Publikuje: Monika Lukešová (Hrušová) — 28. 01. 2023
Zdroj: Monika Lukešová (Hrušová)
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Podvodníci se vydávají za celebrity. Slibují romantiku a chtějí peníze

Virtuální svět je součástí našich běžných životů. Ale na internetu je i bohužel mnoho podvodníků.

Podvodníků, kteří se vydávají za slavné herce a zpěváky a snaží se z lidí vytáhnout peníze pod různou záminkou.

Říkáte si: „To se mě stát nemůže.“ Na druhou stranu jsou podvodníci čím dál tím víc vynalézavější a přesvědčivější. Dokonce vám zavolají s předem nahraným videem.

SH varování. Zdroj: Monika Lukešová / UdálostiExtra.cz

Kontaktoval mě herec Sam Heughan, který se proslavil hlavně seriálem Cizinka. Psal mi, co dělá, že jde natáčet s týmem, zajímal se, co dělám já atd. Nic nechtěl, nic nepotřeboval. Samozřejmě jsem chtěla důkaz, že je to opravdu on. Odpověď přišla okamžitě: „Tak já ti zavolám.“ Byla jsem pro, kdo by nebyl, že. A opravdu se mi na obrazovce zjevil na pár vteřin Sam Heughan, sice bez zvuku, ale bezpochyby to byl on. Hned mi pak psal, že mu vypadlo spojení a volá znovu. Spojení už se nepodařilo. Bylo mi jasné, že jde o video nahrané podvodníky. Ale vypadalo reálně. Po tomto „hovoru“ přišla první žádost o peníze na jeho charitu. Prý by ho potěšilo 1 500 dolarů,“ vypráví svou zkušenost Petra z Prahy.

Vím, že Sam Heughan má svůj charitativní projekt s názvem MPC (My Peak Chelange), takže na nějakou bezejmennou charitu jsem reagovala s velkými pochybnostmi. Ale i přesto na mě podvodník tlačil, ať pošlu peníze, že prý tím dokážu, že jsem opravdová fanynka,“ dodává Petra.

Šestatřicetiletá Petra dále popisuje, že žádostní o peníze na charitu to nekončilo. I když věděla, že jde o podvodníka, zajímalo ji, co po ní bude chtít dál. „Chtěl poslat peníze na kurýra, aby mi poslal dárek, prosil mě o předplacenou kartu, a nakonec mi radil, ať zastavím svůj majetek a investuji přes něj do bitcoin. Prý chce, abych byla stejně bohatá, jako on a odstěhujeme se na Tahiti,“ vyjmenovává ve zkratce Petra. Podle ní se ale může stát, že někdo sladké řeči vezme vážně a peníze pošle.

Před podvodníky varuje i Tomáš Klus

Pro podvody nemusíme ani jít daleko a psát si s někým v angličtině. Nedávno na svých sociálních sítích zveřejnil varování před podvodníky i český zpěvák Tomáš Klus.

Před podvodníky bez konkrétních jmen celebrit varuje i policie. „Dosud neznámý pachatel se vydával za známého českého zpěváka. Poškozenou ženu (56 let) oslovil loni v květnu na sociální síti. V následné komunikaci, jednou se dokonce jednalo o videohovor, si dle jejího sdělení navzájem vyznávali city. Také se o ní měl zmínit svým známým, kteří ji posléze kontaktovali s ujištěním, jak moc ji „umělec“ miluje,“ popisuje POR. MGR. Daniela Vlčková v článku Týdeníku Policie. Žena podvodníkovi poslala zhruba 70 tisíc, ale pak jí došlo, že se stala obětí podvodu a vše ohlásila na policii.

Varuje policie i samotné celebrity

Stejně jak Tomáš Klus, tak i Sam Heughan a další slavní lidé, varují na svých profilech před podvodníky. Ale stále se najdou lidé, kteří uvěří iluzi a nechají se napálit. „Znovu nabádáme k opatrnosti nejen při e-mailové komunikaci, ale ve virtuálním prostředí vůbec. Vytvořit si zde jinou identitu není až tak složité a pro příjemce je téměř nemožné si ji ověřit. Zvažte prosím, zda je reálné, aby vás oslovila známá osobnost, lodní kapitán, válečný veterán či žena v nesnázích. Tyto legendy se neustále opakují a bohužel k nim občas přibývají další. Buďte velice opatrní při žádostech o poskytnutí finanční pomoci, zvlášť pokud jsou podmínkou pro osobní setkání. Uvěřit iluzi je snadné, ale realita pak může být hodně krutá,“ varuje policie ve svém článku.

Tomáš Klus varování. Zdroj: Monika Lukešová / UdálostiExtra.cz

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu