Létání může být stresující. Tipy, které vám pomohou

Publikuje: Nikola Macáková — 29. 01. 2023
Zdroj: Jana Horká
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Létání může být stresující. Tipy, které vám pomohou

Během letu se nacházíte tisíce metrů nad zemí. Často namačkáni mezi dvěma cizími lidmi a celá cesta je dost nepohodlná a dlouhá.

Jen málokdo dokáže v takovém prostředí třeba usnout nebo se věnovat nějaké smysluplné aktivitě. Většinou sledujete filmy, seriály a doufáte, že brzy budete v cíli. Pro většinu z nás prostě létání není tou nejoblíbenější činností. Naštěstí pro vás máme několik tipů a triků, kterými se můžete řídit, abyste létali zcela bez stresu. Tématu se věnuje portál trafalgar.com.

Na palubě letadla, ilustrační foto. Zdroj: Orna W. ze služby PixaBay

Zůstaňte v bezpečí u okénka

Máte oblíbené sedadlo? Nebo se nemůžete rozhodnout mezi oknem a uličkou? Nedávná studie vyzdvihuje sedadlo u okna jako nejlepší volbu, jak se vyhnout virovým onemocněním v letadle. Na takovém místě je totiž nejmenší pravděpodobnost kontaktu s nakaženou osobou. Vyplatí se být co nejdál od rušné uličky a máte šanci, že si užijete poměrně klidný a bezproblémový let. Jedinou nevýhodou je snad to, pokud chodíte často na záchod – vaši spolucestující možná nebudou nadšeni, ale to už je spíše jejich problém.

Naučte se chytře balit

Balení bývá zejména u žen velký problém. Na dovolenou si často touží vzít s sebou ideálně celý šatník. Jenže nutně musíte dříve či později narazit na jasné limity vašeho zavazadla. Přesto se dá balit i chytře, a to s pomocí triků, které šetří místo, a přesto si budete moci vzít všechno, co chcete. Především se vyplatí vzít si na sebe do letadla své nejobjemnější oblečení (tj. velký kabát a nejtěžší boty). Těch pár minut, než se v letadle usadíte, to vydržíte, a pak si věci můžete sundat.

Mezi další chytré tipy patří:

  • Měkčí oblečení srolujte; těžší při balení položte nahoru.
  • Přikryjte podrážky svých bot sprchovou čepicí (igelitové tašky zabírají více místa).
  • Přibalte si cestovní kosmetiku nebo si po přistání kupte novou.
  • Překonejte jetlag

Cestovat do vzdálených míst je úžasné, ale přizpůsobit se novému času může být peklo. Abyste měli náskok, změňte si hned při startu původní čas v telefonu na čas v cílové destinaci. Po přistání už budete lépe orientovaní a snadněji si na změnu navyknete. Pokud je zrovna 8 hodin ráno, dejte si snídani, i kdyby to měla být již druhá, kterou budete mít. Snažte se spát, pokud je 11 hodin večer. V případě potřeby (a v závislosti na denní době) vám může pomoci kofeinová vzpruha po příletu. První noc vám také může pomoci usnout tableta melatoninu.

Získejte upgrade nebo další místo v letadle

Už jste někdy slyšeli o tom, že “líná huba, holý neštěstí“? V životě i při cestování letadlem není na škodu se ptát. Při odbavení a odevzdání zavazadel se zeptejte personálu, zda je volné místo v business třídě. Možná dostanete zdarma vylepšení, jen proto, že jste nelenili a zkusili to. Dále se zeptejte se, jak je letadlo plné a jestli jsou nějaká volná místa. Tak můžete zamávat cizím lidem vedle sebe a blaženě se natáhnout třeba na tři sedačky, které budete mít jen pro sebe.

Užitečné předměty pro cestování bez stresu

DŘÍVE JSME PSALI:

Letecky na dovolenou s domácím mazlíčkem? Připravte se na řadu komplikací

David Bárta — 23. 05. 2022
I přesto, že situace je zatím nejistá, řada lidí je odhodlaná během léta vyrazit na dovolenou do ciziny a to i letecky se svým mazlíč...

Bezproblémovou cestu si užije jen ten, kdo se je dobře připraven. Co si s sebou nezapomenout vzít?

  • Láhev na vodu na opakované použití (ujistěte se, že je prázdná, když procházíte bezpečnostní kontrolou).
  • Mikinu nebo dlouhé kalhoty (na palubě může být dost chladno).
  • Sluchátka s potlačením hluku (na spaní, klidné chvíle nebo poslech oblíbené hudby).
  • Cestovní polštář (užitečný zejména při dlouhých letech).
  • Šátek, který slouží jako deka.
  • Žvýkačka může pomoci snížit tlak vzduchu při přistání.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu