Je ropy víc, než nám předkládají média? Nebo jde o spiknutí?

Publikuje: David Bárta — 21. 01. 2023
Zdroj: / Autor: Michal Dužda
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Je ropy víc, než nám předkládají média? Nebo jde o spiknutí?

Jak je to s ropou? Opravdu musíme platit za tyto přírodní zdroje víc, než nám společnost vítězoslavně vyhlašuje?

Web stream.cz tento jev zkoumá do větší hloubky. Klade si jednu z nejdůležitějších otázek. Musíme opravdu platit za benzín nebo naftu přes 30 korun za litr, nebo jde o spiknutí, na kterém mají bohatí ještě více zbohatnout? Jsou zprávy o tom, že docházejí zásoby ropy, jen fámy?

Ještě v roce 1995 stál litr nafty 19 korun. A nyní platíme za litr více než 30 korun. Podle nejnovějších studií je to tím, že dochází zásoby ropy. Nicméně existuje jiná teorie, která by mohla být vskutku pravdivá. Tato teorie tvrdí, že ropy je nesmírně mnoho. A nejen to. Prý jsme podle této teorie oběťmi globálního spiknutí těžařských společností. Těmto společnostem jde jen o to, aby shrábli, co nejvíce peněz. Teorie o tom, že dochází zásoby ropy jsou vytvářené právě těmito těžařskými společnostmi, které však tlačí ceny vzhůru.

Hubbertova křivka

Dokladem této teorie je i Hubbertova křivka. S touto teorií přišel v roce 1953 americký geolog Marion King Hubbert. A předpovídá, kdy přijde zlom. Tedy doba, kdy začne cena ropy klesat. Obecně předpokládal, že vrchol těžby vypukne v roce 1970. A úplné vytěžení zásob ropy kolem roku 2020. Jenže podle všeho ropa zatím teče. A nezdá se, že by měla během několika let dojít.

Tak jak to tedy je? Dochází nám ropa? Nebo ji máme nesmírně mnoho? Na tuto otázku je zkrátka těžké odpovědět. A neví to nikdo. Ani teoretičtí odborníci, kteří u procesu vytváření ropy nejsou. Podle oficiálních informací jde o velký byznys. Těžařům jde jen o naše peníze. Existuje prý nesčetné množství druhů ropy. A ne s každou ropou lze úspěšně těžit. Faktem je, že ropa je neobnovitelným zdrojem. Takže stejně jednou dojde k tomu, že se zásoby vyčerpají.

Dnes hlavně těžíme tzv. lehkou ropu, která je snadno zpracovatelná. Poté jsou nekonvenční ropy, které jsou těžko zpracovatelné. Čili její těžba se vůbec nevyplatí.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu