Jak fungují sněžná děla na sjezdovkách? Jejich vliv na životní prostředí

Publikuje: David Bárta — 25. 09. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Jak fungují sněžná děla na sjezdovkách? Jejich vliv na životní prostředí

Zima, lyžování a bílý porost na sjezdovkách jsou neodmyslitelně spojeny s přírodou. Ale co se stane, když sníh nepřijde?

Právě zde nastupují naše technické vymoženosti – sněžná děla. Tato zařízení se stala klíčovými pro zajištění dlouhé a kvalitní lyžařské sezóny, avšak jejich výroba a provoz mají významný vliv na životní prostředí. Tématu se rovněž věnoval web zive.cz v jejich podcastu.

Jak fungují sněžná děla?

Princip fungování sněžných děl je relativně jednoduchý. Využívají stlačený vzduch, vodu a teplotní rozdíly k vytvoření umělého sněhu. Nejprve se voda nasává z nějakého zásobníku a stlačený vzduch ji vytlačí ven. Jak voda vytéká z trysky, vstřikuje se do studeného vzduchu, což způsobuje zmrazování vody a vytvoření sněhových krystalů. Tyto krystaly padají na zem a tvoří umělý sníh.

Kolik umělého sněhu mohou a jakým způsobem vyprodukovat?

Množství umělého sněhu, které sněžná děla vyprodukují, závisí na různých faktorech, včetně teploty, vlhkosti vzduchu a tlaku. Moderní sněžná děla však dokáží vyrobit desítky tisíc kubických metrů umělého sněhu za hodinu, což je dostatečné množství pro pokrytí velké plochy sjezdovky.

Jak sněžná děla prodlužují lyžařskou sezónu?

Sněžná děla jsou pro lyžařská střediska nesmírně důležitá. Díky nim není nutné spoléhat pouze na přírodní sníh, který může být nevyzpytatelný. Sněžná děla umožňují střediskům zahájit sezónu dříve a prodloužit ji i po jarním tání. To znamená více času na lyžování, více turistů a více příjmů pro místní ekonomiku.

Jak sněžná děla škodí přírodě?

Bohužel, výroba umělého sněhu a provoz sněžných děl nese negativní dopady na životní prostředí. Jedním z hlavních problémů je spotřeba vody. Vyrobíte-li 1 kubický metr umělého sněhu, spotřebujete zhruba 500 až 1 000 litrů vody. V oblastech, kde je voda vzácným zdrojem, může to způsobit problémy.

Kromě toho sněžná děla spotřebovávají také elektřinu. V dobách ekonomické krize, jako je ta, kterou prochází Česká republika, je tato spotřeba elektrické energie významnou zátěží pro energetický systém.

Další negativní dopady na životní prostředí

Negativních dopadů sněžných děl na životní prostředí je více. Umělý sníh obsahuje chemikálie, které zajišťují jeho stabilitu a trvanlivost. Tyto chemikálie mohou unikat do půdy a vody, což má potenciální negativní vliv na ekosystémy.

Následně je zde také otázka estetického dopadu. Umělý sníh bývá často špinavější a méně přirozený než přírodní sníh, což může ovlivnit vnímání a atraktivitu lyžařských destinací.

Sněžná děla jsou bezpochyby užitečným nástrojem pro zajištění kvalitní lyžařské sezóny i v absenci přírodního sněhu. Nicméně, je důležité si být vědomi jejich dopadů na životní prostředí, včetně spotřeby vody, elektřiny a uvolňování chemikálií. S ohledem na ekologické výzvy, kterým čelíme, je nezbytné hledat udržitelnější alternativy a způsoby, jak minimalizovat negativní dopady umělého sněhu na naši planetu.

Použité zdroje: zive.cz, redakční informace a zdroje,
(redakční text). 

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu