Historie a vývoj německých tanků Leopard 2: meisterstück v německé vojenské technologii

Publikuje: David Bárta — 24. 09. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Historie a vývoj německých tanků Leopard 2: meisterstück v německé vojenské technologii

Leopard 2, bojový tank se stal ikonou moderní vojenské technologie a jedním z nejvýznamnějších prvků německého vojenského průmyslu.

Jeho historie, vývoj a technické přednosti ho řadí mezi nejvýznačnější bojové tanky na světě. Tématu se dnes věnovala redakce našeho magazínu.

Historie tanku Leopard 2 sahá až do 70. let 20. století, kdy německá společnost Krauss-Maffei Wegmann (KMW) začala vyvíjet nástupce svého úspěšného předchůdce, tanku Leopard 1. První verze Leopardu 2 byly uvedeny do služby v roce 1979 a rychle se staly páteří západoněmecké armády, nahrazujíc tak svého předchůdce.

Prototyp Leopardu 2 (1983). Zdroj: powidl – ownphoto / Wikipedia Commons (volné dílo)

Leopard 2 byl od počátku navržen s důrazem na výkonnost, obranyschopnost a pohyblivost. Tento tank je známý pro svou vynikající pancéřovou ochranu a výkonný kanón. K dispozici jsou několik variant Leopardu 2, zahrnující různé modernizace a úpravy pro různé typy bojových situací. Mezi ně patří Leopard 2A4, 2A5, 2A6, 2A7 a další.

Leopard 2 je poháněn výkonným motorem o výkonu více než 1500 koní, což mu umožňuje dosáhnout maximální rychlosti a překonat terén rychle a efektivně. Jeho výzbroj zahrnuje hlavní kanón ráže 120 mm, který je schopen ničit jakoukoli nepřátelskou techniku na dostřel. Tento kanón je kombinován s moderními zaměřovacími systémy, což z Leopardu 2 činí smrtícího nepřítele na bojišti.

Leopard 2 PT15 se 105 mm hladkým kanonem. Zdroj: Sonaz / CC BY 3.0

Jednou z klíčových technických předností Leopardu 2 je jeho pancéřová ochrana. Tank je vybaven kompozitním pancéřováním, které ho činí téměř nezranitelným vůči střelám a projektilům. To mu umožňuje vydržet i útoky moderních protitankových zbraní.

V 90. letech 20. století byl Leopard 2 používán německou armádou při mírových operacích v Kosovu. V roce 2000 nasadily nizozemské, dánské a kanadské síly své tanky Leopard 2 ve válce v Afghánistánu jako součást svého přispění k Mezinárodní bezpečnostní podpůrné síle. V roce 2010 turecké tanky Leopard 2 prošly operacemi v Sýrii. Ve 20. letech 21. století budou tanky Leopard 2 darovány několika zeměmi Ukrajině, která se brání v rusko-ukrajinské válce,“ uvádí k tématu internetová encyklopedie Wikipedia.

Leopard 2 se rychle stal vzorem pro vývoj moderních bojových tanků po celém světě. Jeho technické přednosti, včetně vynikajícího pohybu a obranyschopnosti, mu zajistily místo na bojištích po celém světě. Německý tank Leopard 2 je věčným důkazem schopnosti německého vojenského průmyslu vytvářet špičkovou vojenskou technologii.

Služba

Německé Leopardy 2A4 a 2A5 byly nasazeny v průběhu bojů v Kosovu v rámci mezinárodních jednotek KFOR.[7] Německé, kanadské a dánské Leopardy 2A5 a 2A6 byly v letech 2003 až 2013 nasazeny v Afghánistánu, v rámci jednotek ISAF.

Leopard 2A7+ na výstavě Eurosatory 2010. Zdroj: AMB Brescia from flickr derivative work: High Contrast / CC BY 2.0

Turecká intervence v Sýrii

Asi 43 tureckých tanků Leopard 2A4 (což odpovídá jedné obrněné brigádě) bylo nasazeno v Sýrii začátkem prosince 2016 během operace Štít Eufratu. Ve dnech 12. – 14. prosince ozbrojenci jedné z teroristických skupin zničili tři turecké tanky Leopard 2A4 pomocí protitankových raketových systémů.

Během bojů o město El-Bab se bojovníkům Islámského státu podařilo ukořistit turecké armádě dva tanky Leopard. Do konce prosince se objevila souhrnná tabulka ztrát, podle níž Turecko během bojů ztratilo deset tanků Leopard 2A4. Podle tabulky polovina všech ztrát připadla na nepřátelské protitankové systémy, které způsobily na tancích vážné škody. Další tank byl poškozen raketou nebo minometem. Dva tanky byly vyhozeny do vzduchu výbušným zařízením, další utrpěl poškození dna korby. Osud desátého tanku nebyl uveden, ale předpokládá se, že jej získali teroristé,“ píše internetová encyklopedie.

Válka na Ukrajině

V průběhu ruského útoku započatého roku 2022 o možnost získání typu projevila zájem ukrajinská armáda, a příznivě se k ní vyslovila i část představitelů některých evropských zemí, ale němečtí představitelé prohlásili, že takový plán aktuálně nezvažují, ačkoliv v principu možnost dodání nevyloučili. 11. ledna 2023 polský prezident Andrzej Duda oznámil, že Polsko předá Ukrajině rotu tanků Leopard 2, v rámci mezinárodní koalice a po splnění potřebných formalit, včetně souhlasu Německa. 24. ledna německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková prohlásila, že Německo export nebude blokovat. O den později spolková vláda oficiálně oznámila, že Ukrajině daruje 14 tanků Leopard 2A6 a souhlasí i s dodávkami typu z dalších zemí. Dne 24. února Německo oznámilo rozšíření daru o další čtyři tanky,“ uvádí aktuálně Wikipedia a dodává, že k Německu samotnému se připojilo také Polsko se 14 (2A4), Norsko a Kanada s osmi, Španělsko s šesti a Portugalsko s Finskem se třemi tanky. K dodávce prvních čtyř tanků z Polska došlo dne 24. února 2023. (Pozn. redakce: Nicméně důležité je zmínit skutečnosti, že aktuální vývoj situace, a to jak té vojenské tak i politické na Ukrajině se mění každým dnem a informace o dodávkách zmiňovaných německých tanků či zbraní – obecně na Ukrajinu čerpala redakce našeho magazínu z internetové online encyklopedie a ne všechny informace mohou být nově aktualizovány. Je tedy na potřeba na toto brát zřetel.)

Například známý zpravodajský portál Novinky.cz uvedl, dne 19. září letošního roku, že Ukrajina odmítla převzít od Německa deset tanků Leopard 1A5. Krok zdůvodnila tím, že některé z nich potřebují generální opravu a ukrajinská strana nedisponuje potřebnými techniky ani náhradními díly. Uvádí to Jevropejska pravda s odkazem na německý Der Spiegel.

Kyjev v tomto duchu informoval německé ministerstvo obrany, které následně vyslalo skupinu odborníků do Polska, kde se nyní tanky pravděpodobně nacházejí, aby stav strojů přezkoumala. Experti shledali, že tanky „byly značně opotřebované během výcviku ukrajinských vojáků v Německu a potřebují opravu“, napsal německý list, jenž portál Novinky.cz citují.

Svým vývojem a úspěchem na bojištích po celém světě se Leopard 2 stal symbolem německého inženýrství a vojenského umu. Jeho technické přednosti a dlouhá historie slouží jako připomínka významu německého příspěvku k moderní vojenské technologii.

Závěrem by bylo dobré zmínit skutečnost, že například i Česká armáda měla v roce 2022 dostat darem 14 tanků Leopard 2A4 a nakoupit dalších 77 kusů této vojenské armádní techniky.  Tedy konkrétně německých tanků Leopard, v provedení 2A8.

Použité zdroje: Wikipedia (Leopard 2.), Novinky.cz, Der Spiegel,
(redakční text).

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu