Den otevřených dveří u jihlavské záchranky

Publikuje: David Bárta — 14. 06. 2022
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Den otevřených dveří u jihlavské záchranky

Krásné počasí, nabitý celodenní program a davy zvědavých lidí. Takový byl Den otevřených dveří u jihlavské záchranky.

Den otevřených dveří se záchranáři proběhl, v sobotu 11. června v prostorách Vzdělávacího a výcvikového střediska krajské záchranné služby v Jihlavě.

UdálostiExtra.cz o tom dnes informoval tiskový mluvčí záchranné služby kraje Vysočina Petr Janáček s tím, že již před samotným slavnostním zahájením, kterého se úderem desáté hodiny dopolední ujali hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek, náměstci Hana Hajnová s Vladimírem Novotným a ředitelka záchranné služby Vladislava Filová, se před branami výcvikového střediska tvořila dlouhá fronta nedočkavých návštěvníků. Právě pro ně jsme pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj a Kraje Vysočina uspořádali bohatý celodenní program, který končil až v pozdních odpoledních hodinách a přilákal bezmála čtyři tisíce lidí.

Prohlídky od A do Z

Den otevřených dveří se záchranáři v Jihlavě 2022. Zdroj: ZZS Kraje Vysočina / Petr Janáček (tiskový servis)

V průběhu dne probíhalo uvnitř střediska několik ukázek první pomoci, kde si všichni malí i
velcí návštěvníci se zájmem zkoušeli například kardiopulmonální resuscitaci nebo obdivovali
nejmodernější pacientské simulátory, sloužící ke školení našich záchranářů.

Samozřejmě nechybělo ani stanoviště zdravotnického operačního střediska, na kterém operátorky tísňové linky 155 názorně předváděly, jak probíhá spuštění záchranného řetězce, od přijetí výzvy, až po vyslání posádky na místo události. Divákům se také předvedl biohazard tým, speciální skupina záchranářů vyčleněna k zásahům u pacientů s vysoce nakažlivou nemocí. Jak se právě takový pacient cítí, zažilo na vlastní kůži hned několik dobrovolníků, kteří se zdravotníky v ochranných oblecích nechali uzavřít do takzvaných biovaků, sloužících k transportu nakažené osoby do nemocnice.

V jedné z učeben si mohli návštěvníci vyzkoušet, jak vypadá simulace mimořádné události s využitím programu virtuální reality XVR. „Vůbec poprvé pro veřejnost byl zpřístupněn i simulátor vrtulníku, jediný svého druhu v ČR, který si mohly děti se svými rodiči nejen prohlédnout, ale také se v něm prolétnout,“ upřesnil mluvčí záchranné služby.

„Venku se tvořily fronty u všech našich typů sanitních vozidel, které mohli zájemci detailně
prozkoumat a zjistit, jak se cítí nejen posádka, ale také pacient. Velký zájem vzbudil i skutečný vrtulník leteckých záchranářů, který z heliportu, vzdáleném pouhých pár desítek metrů od návštěvníků, několikrát za den vzlétl k ostrému zásahu,“ sdělil Petr Janáček z krajské záchranky.

Den otevřených dveří se záchranáři v Jihlavě 2022. Zdroj: ZZS Kraje Vysočina / Petr Janáček (tiskový servis)

Po celý den bylo možné zapojit se do aktivit a soutěží u stánků Ministerstva pro místní rozvoj, Kraje Vysočina, Nadačního fondu Kryštůfek i Policie ČR, která navíc v průběhu odpoledne předvedla poutavou ukázku psovodů se cvičenými psy. O zábavu nejmenších návštěvníků se pak postaral oblíbený moderátor Milan Řezníček, jehož animační programy přilákaly nadšené 2 děti k pódiu hned několikrát. V obležení však byly i další aktivity – skákací hrad, malování na obličej, fotokoutek či lezecká stěna. „Obrovské poděkování patří všem, kteří se podíleli na vytvoření perfektní atmosféry a bezproblémový chod celé akce. Hlavní odměnou nám byly rozzářené tváře stovek dětí a jejich rodičů“, zhodnotila Den otevřených dveří se záchranáři v Jihlavě ředitelka krajské záchranky Vladislava Filová

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu