Sucho v Evropě. Čekají nás horké týdny, informují meteorologové

Publikuje: David Bárta — 13. 05. 2022
Úvodní stránka » Počasí » Sucho v Evropě. Čekají nás horké týdny, informují meteorologové

Nejen Českou republiku, ale i Evropu čekají výhledově velmi horké týdny. Informovala o tom meteorologická evropská agentura CEMS.

Zpráva, kterou v pondělí 9. května zveřejnila Global Drought Observatory (GDO) služby Copernicus Emergency Management Service (CEMS), zmiňuje extrémně nízké srážky za měsíc březen 2022 v oblastech severozápadní Itálie, severní Bosny, severního Bulharska, východního Rumunska, Moldávie a jižní Ukrajiny. To se projevilo především na nízké hladině evropských řek Pád a Dunaj.

„CEMS je evropská agentura, která poskytuje produkty satelitního mapování a také služby včasného varování před povodněmi, lesními požáry a suchem,“ uvedl český meteorologický portál slunecno.cz.

Řeka Pád je nejdelší italskou řekou, která prochází severní částí země. Řeka Dunaj, která sdílí své břehy s 19 zeměmi, je druhou nejdelší řekou v Evropě. Obě řeky jsou životně důležité pro dopravu, zavlažování, zásobování vodou a také pro výrobu vodní energie. Většina přítoků má velmi nízké průtoky blízké jejich minimálnímu ekologickému průtoku pro léto, uvádí zpráva CEMS.

Pyrenejský poloostrov byl jednou z mála oblastí v Evropě, kde byly na březnovém SPI zaznamenány téměř až nadnormální srážky, což „přispělo k částečnému zotavení ze suchých podmínek na začátku roku,“ uvádí dále zpráva.

Pokud jde o přínos pro zemědělství, odborníci tvrdí, že srážek v této části Evropy může být příliš málo nebo přijdou příliš pozdě.

„Ozimé plodiny ve Španělsku a Itálii nejsou v optimálních podmínkách a vodní stres již snížil výnosový potenciál,“ uvádí zpráva GDO.

Další znepokojivá zjištění byla odhalena z analýzy ekvivalentu vody ve sněhu nebo množství vody obsažené ve sněhové pokrývce v Alpách. Od dubna čelí italské Alpy 61% deficitu ekvivalentu sněhové vody ve srovnání s klimatologií 2009-2021.

Společně se suchem může také stoupat počet aktivních lesních požárů, zejména ve Španělsku, Portugalsku, Francii a Německu. Mezi faktory přispívající ke zvýšeným počtům požárů patří kromě vysoké teploty také suchá půda a nízké hodnoty relativní vlhkosti.

Přestože se v nacházejících týdnech přežene několik srážkových vln přes střední a severní část Evropy, v oblastech sužovaných suchem lze očekávat nadále nadnormální teplo.

Zdroj: (Zdroj: GDO accuweather)

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu