Schizofrenie nerovná se ztracený život!

VIDEO
Publikuje: Nikola Macáková — 23. 02. 2023
Zdroj: Mgr. Magdalena Plivová / Péče o duševní zdraví, z. s.
Úvodní stránka » Zdraví » Schizofrenie nerovná se ztracený život!

Osud mu nadělil do života „démona“: temný hlas, který k němu promlouvá, a to dost nepříjemně.

Když se o tom zmíní lidem v okolí, mají ho za podivína a straní se ho. I proto se uzavírá do sebe, má obavy s lidmi komunikovat. Do života mu vstoupila schizofrenie, přesto chce žít plnohodnotně. A jde to, díky spolupráci postavené na respektu. Magazín UdálostiExtra.cz o tématu dnes informovala Magdalena Plivová z neziskové organizace Péče o duševní zdraví.

28. únor je Národním dnem schizofrenie. Jeho cílem je přiblížit problematiku tohoto mnohdy tabuizovaného onemocnění.

Základní fakta o schizofrenii:

·         postihuje zhruba jedno procento populace,

·         v České republice se se schizofrenií potýká zhruba 100 000 lidí,

·         příčiny vzniku nejsou přesně známy,

·         postihuje stejně často muže jako ženy,

·         obvykle se projeví mezi 15. až 35. rokem života.

Příběh Tomáše: velkou roli hrají respekt a individuální přístup

Život se schizofrenií není jednoduchý, se správnou podporou je ale možné překonat překážky, které onemocnění do života klade a žít plnohodnotně, ve společnosti, nikoliv za zdí ústavu či izolovaně od společnosti. Dokazuje to příběh pana Tomáše, který je už přes rok klientem Centra duševního zdraví v Hradci Králové. Důležitý je přístup k onemocnění a podpora okolí.

Tomášovi dal osud do života „parťáka“. Tomáš mu říká Démon. Není to „parťák“, kterého by si člověk přál. Je to nechtěný hlas, který na Tomáše často promlouvá, a to velmi nepříjemně. Když se o tom Tomáš zmíní před svým okolím, setkává se často s nepochopením a s úšklebky. Někdy také s nálepkou velkého podivína. Lidé se ho straní. Kvůli projevům schizofrenie si například nezvládal zařídit věci, které většina lidí považuje za běžné. Bál se cestovat autobusem, nezvládal komunikovat s úřady.  Spolupráce s centrem dala Tomášovi něco, čeho se mu nedostává v jeho běžném prostředí, a to je hlavně respekt, pochopení a komunikace bez předsudků.

Efektivní podporu poskytuje multidisciplinární tým

Tomáše podporujeme, aby dokázal se schizofrenií žít, aniž by ovládala jeho život. Pomáháme mu například trénovat jízdu autobusem, komunikaci s úřady a řešíme i další jeho potřeby. Akceptujeme nejistotu a současně mu umožňujeme projít danou situací bezpečně a zároveň autenticky. Nabízíme podporu, pochopení i nácvik běžných činností, které ostatní lidé zvládají bez větších obtíží. Daří se to a Tomáš dělá obrovské pokroky,“ přiblížila spolupráci s Tomášem sociální pracovnice z Centra duševního zdraví v Hradci Králové, Mgr. Daniela Pazourková.

V centru duševního zdraví podporuje Tomáše (i další klienty) multidisciplinární tým, který tvoří psychiatr, psycholog, zdravotní sestry a sociální pracovníci. Součástí týmu je také peer konzultant, což je osoba s vlastní zkušeností s duševním onemocněním. Tým pomáhá zvládat schizofrenii (či jiné vážné duševní onemocnění) ze zdravotního i sociální hlediska, a proto se Tomášovi i dalším klientům daří žít plnohodnotně doma i ve společnosti.

DŘÍVE JSME PSALI:

Nikola Macáková — 

Tým jezdí za klienty domů či na jiné domluvené místo a podpora je vždy přizpůsobena potřebám konkrétního klienta. Když je potřeba, vyrazí za klientem například zdravotní sestra i sociální pracovník, jindy se klient setká s psychiatrem. S klienty se tým může vidět i denně a nabídnout efektivní podporu. Zdravotníci i sociální pracovníci tak dokáží rychle reagovat na potřeby klienta a předcházet větším potížím nebo i hospitalizaci,“ přiblížil fungování centra ředitel neziskové organizace Péče o duševní zdraví, Mgr. Petr Pavlíček. Organizace provozuje celkem 3 centra duševního zdraví, a to v Pardubicích, Hradci Králové a v Chrudimi. V červnu plánuje otevřít další centrum v Náchodě.

Jak konkrétně vypadá práce multidisciplinárního týmu? Podívejte se na toto video:

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu