Máte vysoký cholesterol? Jak ho snížit?

Publikuje: Martin Moc — 27. 01. 2023
Úvodní stránka » Zdraví » Máte vysoký cholesterol? Jak ho snížit?

Cholesterol máme v těle všichni, kdybychom ho neměli, mnoho procesů v našem organismu by nemohlo správně fungovat.

Je velmi důležitý, protože pomáhá zpracovávat v těle tuky. Během posledních let ale lidé začali automaticky cholesterol brát jako špatný – to samozřejmě není tak jednoduché. Problémem je zejména vysoký cholesterol a zároveň, že lidé často ani nevědí, že vysokým cholesterolem trpí – to je časovaná bomba.

Co je cholesterol

Cholesterol je zkrátka prospěšná látka, která pomáhá organismu dále nejen zpracovávat tuky. Je nápomocná při tvorbě buněčných membrán a neobejdeme se bez něj ani při tvorbě některých hormonů nebo třeba vitamínu D. Cholesterol můžeme rozdělit na prospěšný „HDL cholesterol“ a rizikový „LDL cholesterol“. Vysoká koncentrace LDL cholesterolu v krvi představuje problém, protože dochází ke zdravotním rizikům, především pak onemocněním srdce.

Cholesterol – ilustrační foto. Zdroj: BorisTM / wikipedia.org (volné dílo)

Věděli jste, že vysoký cholesterol zásadně zvyšuje riziko srdečně-cévních onemocnění? Ta se podílí na více než 50 % všech úmrtí v České republice. Odhaduje se, že zvýšenou hladinu cholesterolu má na 70 % české dospělé populace, navíc se tento problém začíná týkat i dětí.

Co zvyšuje cholesterol

Na otázku, co způsobuje vysoký cholesterol, je poměrně snadná odpověď. Je to především nezdravý životní styl. Rozhodně byste ale neměli věřit častým mýtům, že vysoký cholesterol je přímo spojen s některými potravinami. Studie ukazují, že zásadní vliv na vysokou hladinu cholesterolu má především dlouhodobý stres – zejména chronický stres je zásadní problém a většinou je potřeba nasadit léky.

Lidé se často ptají, co obsahuje cholesterol – protože se těmto potravinám chtějí vyhnout. Jak uvidíte dále v článku, není to nutné, protože kvalitní tuky nevadí, je to mýtus.

Vysoký cholesterol dále způsobuje cukr – a to mnohem více než tuky. Kvalitní tuky, které najdeme například v mase, másle, vejcích nebo třeba rybách, nepředstavují až takový problém. Tělo je totiž natolik chytré, že pokud přijmete cholesterol v této podobě, nemusí si ho vyrábět samo – a nedělá to.  Problémem je jednoduchý cukr, který stimuluje rychlý vzestup inzulinu – dojde ke zvýšení činnosti enzymů, které podporují tvorbu cholesterolu v játrech, to představuje vážný problém.

Co na vysoký cholesterol

Pokud hledáte, co snižuje cholesterol, mohou pomoct některé potraviny nebo třeba bylinné kapky. Ideální je na snížení cholesterolu jíst potraviny obsahující zdravé tuky, rozhodně se ale vyhýbejte margarínům, řepkovému nebo slunečnicovému oleji. Vhodné je přejít na kvalitní olivový olej. Dále zařaďte do jídelníčku ořechy, především ty vlašské, potom lískové ořechy nebo mandle. Prospěšné jsou také luštěniny nebo mořské plody. Určitě nic nesmažte, upřednostňujte především dušení nebo pečení. Změna jídelníčku dokáže snížit hladinu cholesterolu. Takový je přehled, co jíst na vysoký cholesterol.

DŘÍVE JSME PSALI:

Jak stres ovlivňuje lidské zdraví?

David Bárta — 23. 01. 2023
Jak stres působí na naše celkové vedení života a metody, jak se stresu zbavit. Finanční situace násobící hladinu stresu.

Dobré je kombinovat upravenou životosprávu spolu s přírodními produkty, které umí díky účinným látkám pomoct. Na zvýšený cholesterol pomáhají bylinné kapky Energy Korolen, které stimulují hladinu lipidů v krvi a prospívají normální činnosti kardiovaskulárního systému, to především díky pročištění krve a normální činnosti srdce, protože mají přímo vliv na hladinu cholesterolu.

Nikdy neodkládejte návštěvu lékaře!

Protože je přímá souvislost mezi vysokým cholesterolem a infarktem nebo mrtvicí určitě byste neměli odkládat návštěvu lékaře, a to i preventivně. Cholesterol je bohužel tichý zabiják – jakmile udeří, může už být pozdě. Proto pokud má někdo v rodině vysoký cholesterol nebo nemáte zrovna dobrou životosprávu, je na místě si nechat preventivně odebrat krev a zjistit hodnoty cholesterolu.

Kdy brát léky na cholesterol

Jestliže se ukáže, že máte příliš vysoký cholesterol, který nejde snížit stravou nebo přírodní cestou (případně by to bylo rizikové), je potřeba začít užívat léky na cholesterol. Kdy brát léky na cholesterol vám určí lékař po vyšetření. Jedná se především o léky na předpis, které mají za úkol odbourat usazený cholesterol na stěnách cév. Úspěšnost těchto léků je poměrně velká.

Zdroje: cs.wikipedia.org, kardiochirurgie.cz, serafinbyliny.cz

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu