Z projevu ve Vídni 4. března 1941 aneb, proč chtěl Konrad Henlein zničit Československo

Publikuje: David Bárta — 08. 03. 2023
Zdroj: Nikola Macáková & redakce
Úvodní stránka » Magazíny » Z projevu ve Vídni 4. března 1941 aneb, proč chtěl Konrad Henlein zničit Československo

Velmi čtené téma, kterým je období 2. světové války. Konrad Henlein – „Naším cílem vždy bylo zničení Československa,“ proč?

Tématu se věnoval soukromý blog ceske-narodni-listy.estranky.cz s tím, že východní marka a Sudety měly po dlouhou dobu společné dějiny a byly spolu spojeny společným utrpením i společnými cíli. Právě zde v dunajské kotlině a v Sudetech povstali první hlasatelé Velkého Německa, právě zde poprvé zapustila své kořeny idea pangermanismu, a po válce právě zde znělo hlasitě a jasně volání po anšlusu Rakouska a po Velkém Německu.

Hitlerova návštěva v Sudetech 3. 10. 1938 – Henlein vpravo vedle Adolfa Hitlera, napravo od Henleina pak tehdejší vojenský velitel Sudet generál Keitel. Zdroj: Bundesarchiv, Bild 183-H13192 / CC-BY-SA 3.0

Němci ze Sudet se snažili od roku 1918 paralyzovat tlak Čechů. Německá (nacistická strana v Československu] NSDAP, která dělala záslužnou práci a připravovala cestu hnutí sudetských Němců za politické sjednocení, byla však vystavena brutálním potlačovacím metodám, jimiž se české úřady na podzim roku 1933 snažily zlomit politickou vůli sudetských Němců.

Když mě během velkého pronásledování na podzim roku 1933 Vůdce (nacistické strany v Německu) NSDAP vyzval, abych převzal politické vedení sudetského němectva, byl jsem postaven před velkou otázku: Má být národně socialistická strana vedena ilegálně, anebo má hnutí vést boj na přípravu k převedení do vlasti – do velkoněmecké říše – zcela legálně?

Pro nás sudetské Němce zbyla pouze volba druhé cesty… Výsledek jejich boje tuto cestu stoprocentně a bezezbytku ospravedlnil. Abychom se vyhnuli zásahům českých úřadů a rozpuštění, museli jsme zpočátku skrý­vat naši příslušnost k nacionálnímu socialismu. To byla nejtěžší psychická zatěžkávací zkouška, které jsem musel své následovníky vystavit.

Během několika let se sudetským Němcům podařilo ohrozit vnitřní stabilitu Československa tak zásadně a rozrušit jeho vnitřní poměry tak dokonale, že bylo zralé pro likvidaci. To vše se mohlo stát jedině díky tomu, že všichni sudetští Němci se stali nacionálními socialisty.

DŘÍVE JSME PSALI:

Ztracené deníky Adolfa Hitlera. Jedná se o vzácný objev, nebo o historickou imitaci?

David Bárta — 27. 01. 2023
Pokud jde o moderní nejvzácnější objev, tak je to rozhodně deníky Adolfa Hitlera. Jaký je obsah těchto deníků?

Skutečnost, že německá otázka se stávala stále naléhavější, umožnila přenést ji v jejím plném významu na fórum mezinárodního veřejného mínění… Avšak bez ohledu na vše, co jsme my sudetští Němci dokázali svým vlastním úsilím, nebyli bychom nikdy mohli dosáhnout svého cíle bez pomoci Vůdce. Jeho idea nás inspirovala, jeho síla posilovala i nás, jeho Německo nám dávalo víru ve vítězství. Historie vynese jednoho dne svůj soud: Sudetští Němci vykonali věrně a dobrovolně svou povinnost,“ dodává soukromý blog.

Konrad Henlein

Konrad Ernst Eduard Henlein (6. května 1898, Vratislavice nad Nisou– 10. května 1945, Plzeň) byl funkcionář Ještědsko-jizerské a poté Chebské župy Německého turnerského svazu (DTV) v Československu,“ uvádí Wikipedia.

Místodržící Říšské župy Sudety, Konrad Henlein. Zdroj: cs.wikipedia.org / Neznámý – Photographs available at audiovis.nac.gov.pl (volné dílo) „Pozn. Gouwleider Konrad Henlein (*1898 – †1945).“

V roce 1931 se stal náčelníkem této organizace, kterou řídil zpočátku v duchu Spannových myšlenek a byl zároveň členem německého Kameradschaftsbundu (Svaz kamarádství). V roce 1933 založil a stál v čele politického hnutí Sudetendeutsche Heimatfront (SHF). Na podzim roku 1937 Konrad Henlein přestoupil k nacionálním socialistům. Adolf Hitler jmenoval Henleina Gruppenführerem (později Obergruppenführerem) SS, župním vedoucím NSDAP a poslancem říšského sněmu. Po 15. březnu 1939 byl šéfem civilní správy okupačních vojsk a 1. září stanul v čele Sudetské župy jako říšský místodržící. Tuto funkci zastával až do konce války,“ píše ve stručném výpisu veřejný zdroj.

Použité citace: Völkischer Beobachter; 5. března 1941, Der neue Tag, 6.března 1941
Edvard Beneš, odsun Němců, Věra Olivová, Praha 1995, str. 80-81
Použité zdroje: České Národní Listy, Wikipedia

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu