Stejně tak, jako její pořad vznikl v době covidové pandemie, tak i její první kniha začala vznikat v tomto pro všechny složitém čase.
Herečka Tereza Bebarové ovšem dokázala období, kdy se vše zastavilo, využít k tomu, aby se rozjelo něco, co se ukázalo jako geniální cesta. V Radiocafé Českého rozhlasu na pražské Vinohradské knize se konal křest knihy. Kromě kolegů a kamarádů – cukrářského mistra Josefa Maršálka a herce Václava Kopty, přišel knihu a dobré nápady podpořit i herecký pár Eva Hrušková a Jan Přeučil.
Tereza BEBAROVÁ vymyslela loni s příchodem covidu nový pořad Čas na TE.BE, a letos od ledna do dubna, tedy v době lockdownových opatření pracovala na knize, která všechny nápady, recepty a šikovné lidi, kteří se v show vystřídali, shrnuje.
Jedná se o mimořádnou publikaci, ve které Tereza přináší čtenářům vedle pestré mozaiky receptů, návodů, rad a dobrých tipů i rozhovory se spoustou šikovných a inspirujících lidí, kteří se často i v komplikované době dokázali vzepřít osudu.
„Kniha si bere za cíl propagovat a propojovat české i slovenské řemeslníky, výtvarníky, umělce, ale i podnikatele a vůbec všechny šikovné lidi a představovat je široké veřejnosti, jak v rámci pořadu na televizní obrazovce, tak skrz sociální sítě Instagram, YouTube, Facebook a další sdělovací prostředky, které jsou a budou myšlence nakloněny,“ říká autorka, herečka a moderátorka.
V publikaci plné barevných fotografií najdou čtenáři skvělé originál rodinné recepty jak od Terezy, tak i od jejího věrného souputníka, vynikajícího cukráře a pekaře Josefa Maršálka, ale také například od technoložky pečení pořadu Peče celá země Zlatky Otavové, nebo královny bezlepkového kuchyně Radky Vrzalové.
„Ta kniha obsahuje hromadu užitečných návodů, jako například na domácí cider od manželů Abtových z rodinného podniku Tátův sad. Nebo třeba recept na pravou italskou zmrzlinu od našeho nejlepšího českého zmrzlináře Jaroslava Šabata z Šabatova zmrzlinářství. Do výroby unikátních přírodních vín vás zasvětí Martin Vajčner,“ láká na publikaci herečka.
Od manželů Patakyových, kteří jsou jak v Česku, tak na Slovensku velcí propagátoři reflexní terapie, se zas dozvíte, jak si pomocí téhle metody doma ulevit od všelijakých zdravotních problémů a mnoho a mnoho dalších zajímavostí.
Jde o ojedinělou publikaci, u které máte zaručeno, že ať ji otevřete na jakékoliv stránce, čeká vás něco nového, vzrušujícího, plného nápadů a inspirace.
„Jsem moc rád, že si mě Terezka vybrala jako součást svého pořadu. A že spolu s ní, jejím partnerem Ivanem a naším mini týmem vznikly zajímavé díly, nápady, ale taky jsme se často hodně nasmáli. Díky tomu pak vznikla kniha, která to vše i mapuje. Těší mě, že ona byla tak nápaditá a inspirativní a v té době, kdy se mnozí ptali: a co budeme dělat dál, ona neseděla se založenýma rukama a makala a vytvářela cosi, co přinese užitek i dalším lidem,“ svěřil se kmotr a kolega Bebarové cukrář Josef Maršálek.
Společně před pár týdny dotočili druhou sérii televizní show Peče celá země, kterou diváci uvidí v příštím roce a pracují na dalších projektech.
Rozhovor s Terezou Bebarovou o knize a pořadu Čas na TE.BE.
Terezu Bebarovou jsme vyzpovídali, když se ve svém útulném modro bílém domečku na kraji Prahy připravovala na křest svojí první knihy, která se jmenuje Čas na TeBe.
Terezo, o jakou knihu jde?
Pro mě je to takzvaná srdcovka, je to vlastně takový kompilát, výběr toho nejzajímavějšího, co se nám podařilo za rok, co připravujeme náš projekt Čas na Tebe, posbírat. Čtenáři v knize najdou vedle pestré mozaiky receptů, návodů, rad a dobrých tipů i rozhovory se spoustou šikovných a inspirujících lidí, kteří se často i v komplikované době dokázali vzepřít osudu.
Takže je to další publikace receptů?
Kdepak, nejen to. Je mnohem pestřejší a zábavnější. Receptů v ní najdete spoustu a výborných, protože mi do ní přispěli takové pekařské celebrity jako vynikající cukrář a pekař Josef Maršálek, ale také například technoložka pečení pořadu Peče celá země Zlatka Otavová, nebo královna bezlepkové kuchyně Radka Vrzalová a pět kousků tam mám i já, originály z naší rodinné kuchařky. Ale také obsahuje celou řadu dobrých tipů, rad, návodů a rozhovorů se zajímavými hosty, kteří se objevili v našem pořadu.
To zní zajímavě, ale proč takovou knihu vlastně vydáváte?
Tak za prvé bychom rádi čtenářům nabídli praktickou příručku, kterou mohou využít v kuchyni, v dílně, nebo třeba na chalupě a také bychom chtěli touhle knížkou poděkovat těm stovkám lidí, kteří se na našem projektu už před rok podíleli a podílí.
Zdá se, že v lockdownu jste zrovna nezahálela?
Kdepak, myslím, že to pro mě i pro celou mou rodinu bylo jedno z nejhektičtějších období. Ale určitě jsem v tom nebyla sama. Pro spoustu lidí to byla příležitost vystoupit ze zajetých kolejí. A jsem moc ráda, že nás to přimělo vytvořit něco vlastního. Díky tomuhle projektu jsem zjistila, čeho všeho jsem, vedle práce herečky, schopná. Poznala jsem spoustu zajímavých lidí a hromadu se toho naučila. Tahle knížka je toho důkazem a snad mohu prozradit, že s mým věrným spolupoutníkem Josefem Maršálkem už pracujeme na další.
Jak jste vlastně sháněli své hosty do pořadu?
Ze začátku nám v tom pomohla dobrá známost s manžely Izbickými. Ti pořádají už dvacet pět let v Berouně hrnčířské trhy a dali mi tipy na zajímavé řemeslníky. A postupně to začalo bobtnat.
Co vy? Máte vyzkoušeno něco z vaší knihy i u vás doma?
To víte, že ano. Když vás obklopí tolik šikovných lidí, tak vám nic jiného nezbývá. Některé tipy a vychytávky zdomácněly dokonce v celé rodině. Já tedy hlavně peču chleba, štrůdl, občas banánový chlebík od Pepy Maršálka (v tom jede mimochodem i moje maminka), můj tatínek zas vyrábí, díky manželům Abtovým z Tátova sadu, domácí cider, věnce dělám ze zásady už jen v kýblu, podle super inspirativní influencerky Terezy Rak atd. atd.
To zní všechno opravdu zajímavě, tak nám ještě povězte, kde tuhle knížku můžeme koupit?
Knihu vydalo nakladatelství XYZ, což je součást Albatros Média, takže buď u nich, nebo je dostupná u všech dobrých knihkupců anebo si jí jednoduše můžete objednat u nás, v našem e-shopu přes web: casnatebe.cz, kde mohou naši fanoušci dostat knížku přímo s věnováním.
Tak děkujeme Terezko a přejeme vám i vaší nové knížce hodně štěstí.
Děkuji. A pokud si knihu pořídíte, uděláte radost sobě, nebo třeba svým blízkým, kteří rádi pečou, vaří, něco vyrábí nebo například kutí. Jsme šikovný národ, kde stále platí – zlaté české ručičky. Zároveň se tak trochu stáváte součástí téhle naší pouti za poznáním a objevováním nesmírně šikovných a inspirativních lidí!
Vaše Tereza Bebarová