Pavel Šporcl zahájí festival Lissa Classica

Publikuje: Nikola Macáková — 19. 05. 2022
Úvodní stránka » Magazíny » Pavel Šporcl zahájí festival Lissa Classica

Radost z klasické hudby ve dvou kostelích. První červnový den zazní tóny již druhého ročníku festivalu Lissa Classica v Lysé nad Labem.

„Barokní perla Polabí“ tak navazuje na loňskou sérii koncertů organizovaných z iniciativy lyského hudebního skladatele a kytaristy Lukáše Sommera. Pětice koncertů ve dvou kostelích se otevře houslovým virtuosem Pavlem Šporclem.

Plakát; Pavel Šporcl zahájí festival Lissa Classica… Zdroj: Mgr. Martina Fišerová / ŠPORCL ARTS Agency – „Když hvězdy září“ (tiskový servis)

Myšlenka na regionální tradici se zrodila vloni na konci jarní covidové vlny. „Chtěli jsme oslavit, že se konečně můžeme scházet a společně zažívat radost z hudby,“ říká ředitel festivalu Lukáš Sommer. „Specifická rodinná atmosféra, dramaturgicky vyhraněné koncerty s vysokou uměleckou hodnotou i barokní kolorit města – to všechno jsou atributy kulturní události nesoucí se v duchu italských festivalů klasické hudby,“ uvádí Sommer.

Festival Lissa Classica 2022 v kostele Narození sv. Jana Křtitele zahájí světoznámý houslista Pavel Šporcl a jeho Paganiniana, ve které zazní nejobtížnější skladby světového houslového repertoáru. Dramaturgickou perlou festivalu bude vystoupení trojnásobné držitelky Ceny Thálie v oboru operní zpěv, vynikající Jany Šrejmy Kačírkové, za doprovodu M. Nostitz Quartet. Večer složený z operních árií W. A. Mozarta, J. Myslivečka či Ch. W. Glucka má jednoho společného jmenovatele – libretistu Pietra Metastasia. A právě jeho zachovalé libreto k opeře Smír mezi ctností a krásou, psané ke korunovaci Marie Terezie, doslova volalo po napsání nové árie. Posluchači si ji budou moci vychutnat v tomto hvězdném obsazení. „Chtěl bych poděkovat Pavlu Šporclovi a umělcům z jeho agentury ŠPORCL ARTS, že náš festival ozdobí a podpoří svým vystoupením“, dodává Sommer.

Vyvrcholením série v kostele Narození sv. Jana Křtitele bude orchestrální koncert Wranitzky Kapelle, která si pod taktovkou Marka Štilce získala věhlas interpretací především české klasicistní hudby. Symfonie À la Francaise českého skladatele Leopolda Koželuha bude stylovou tečkou první koncertní řady věnované hudebním světoběžníkům své doby.

Festival organizačně zajišťuje Spolek Art Lissa, z.s., v čele s hudebním skladatelem a kytaristou Lukášem Sommerem, neúnavným organizátorem hudebního a kulturního dění v Lysé nad Labem. Lukáš Sommer se nejen stará o dramaturgii a organizaci festivalu, ale na koncertech často spoluúčinkuje. Jeho čerstvým hudebním úspěchem je letošní samostatný kytarový autorský recitál v newyorské Carnegie Hall.

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu