Kosmetická chirurgie: jak dlouho trvá otok po zvětšení rtů?

Publikuje: Nikola Macáková — 30. 05. 2023
Zdroj: redakční rext
Úvodní stránka » Magazíny » Kosmetická chirurgie: jak dlouho trvá otok po zvětšení rtů?

Kosmetická chirurgie, také estetická chirurgie, je odvětví plastické chirurgie, které se zabývá kosmetickými problémy a úpravami částí těla.

Tento lékařský či zdravotnický obor řeší především úpravy obličeje, tvaru postavy, odstranění jizev… První zmínka o zákroku chirurgickém zákroku na zlomeném nosu údajně pochází z první poloviny 3. tisíciletí př. n. l. Ve většině případů není indikována z důvodu vylepšení zdraví, ale jako požadavek klienta na vylepšení vzhledu. Z tohoto důvodu jde také většinou o zákroky, které si pacient hradí sám a podstupuje je soukromých klinikách,“ píše k tématu internetová encyklopedie Wikipedia.

Zvětšené rty po zdravotním zákroku. Zdroj: Bessi ze služby PixaBay

Zvětšení rtů se stalo populárním kosmetickým zákrokem, který mnoho lidí využívá k dosažení plnějšího a atraktivnějšího vzhledu. Zajímá Vás, jak dlouho potrvá otok po zákroku? V tomto článku se podíváme na to, jak dlouho trvá otok po zvětšení rtů a jakými způsoby ho můžete minimalizovat.

Doba hojení
Po zvětšení rtů je běžné, že se objeví otok. Tento otok je přirozenou reakcí těla na zákrok, ačkoli jeho intenzita se může lišit mezi jednotlivými pacienty. Obvykle je otok nejvýraznější v prvních 24 až 48 hodinách po zákroku. Po této době by měl začít postupně ustupovat. Nicméně, je důležité si uvědomit, že každý jedinec je jiný a reakce těla na zvětšení rtů se může lišit.

Celková doba trvání otoku po zvětšení rtů se obvykle pohybuje mezi 1 a 2 týdny. V průběhu tohoto období by měl otok postupně ustupovat a výsledný vzhled rtů se bude stále více přibližovat plánovanému výsledku.

Urychlení procesu hojení
Pro minimalizaci otoku po zvětšení rtů dodržujte pokyny svého lékaře. Obvykle vám lékař doporučí několik opatření, která zmenší otok a urychlí proces hojení. Můžete se ovšem inspirovat i následujícími tipy, které Vám pomohou minimalizovat co nejrychleji otok po zákroku.

Chladicí terapie
Použití ledových obkladů nebo studených obalů na oteklé partie rtů může pomoci snížit otok. Je však důležité se vyhnout přímému kontaktu ledu s pokožkou, abyste zabránili možným odřeninám . Balte led v tenké látkové utěrce nebo použijte speciální gelové obaly určené ke chlazení.

Zvýšený odpočinek
Odpočívejte a vyhněte se fyzické námaze, klid Vám totiž dopřeje rychlejší hojení a snížení otoku. Snažte se vyhnout sportu nebo jiným náročným aktivitám po dobu několika dní po zákroku.

Vyvarujte se teplu
Snažte se vyhnout horkým nápojům, jako je káva nebo čaj. Teplá jídla by mohly také zvýšit otok. Teplotní podněty mohou rozšiřovat cévy a zvyšovat přítok krve, což může prodloužit dobu trvání otoku.

Správná poloha při spánku
Při spaní se pokuste udržet hlavu ve zvýšené poloze, například pomocí dalšího polštáře, abyste minimalizovali otok. Tato poloha pomáhá odtoku krve z oblasti rtů.

Předepsané léky
Lékař vám může předepsat léky na zmírnění bolesti a otoku. Dodržujte předepsaný režim užívání těchto léků a nevynechávejte žádnou dávku. Uleví se Vám od případné bolesti. Léky také mohou urychlit hojení.

Pokud máte pochybnosti nebo pokud se otok nezlepšuje podle očekávání, kontaktujte svého lékaře. Mohou vám poskytnout další rady a případně provést další vyšetření, pokud je to nutné,“ uvedl námi oslovený specialista.

Otok po zvětšení rtů je přirozenou reakcí těla na zákrok. Jeho úplné zahojení se může lišit mezi jednotlivými pacienty. Pro urychlení splasknutí otoku dodržujte pokyny svého lékaře a vyhněte se aktivitám, které by mohly otok zhoršit. Pokud vše proběhne správně, můžete se brzy těšit na plný a atraktivní vzhled rtů.

Použité zdroje: Wikipedia (Kosmetická chirurgie)
(redakční rext)*

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu