Tři největší střešní prorodinné organizace nesouhlasí s návrhem na zkrácení rodičovské dovolené

Publikuje: Nikola Macáková — 16. 11. 2022
Zdroj: Mgr. Ivana Horáková / Národní centrum pro rodinu (tiskový servis)
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Tři největší střešní prorodinné organizace nesouhlasí s návrhem na zkrácení rodičovské dovolené

Organizace pracující s rodinami nesouhlasí s návrhem na zkrácení rodičovské dovolené, který zveřejnil ministr financí Zbyněk Stanjura.

Nesouhlas, který uvedli ve společném prohlášení Rodinný svaz ČR z.s., Síť pro rodinu, z.s. a Unie center pro rodinu komunitu, z.s. zdůraznili následujícími skutečnostmi:

Návrh zamýšlí zkracovat délku rodičovské dovolené, která neexistuje. Počítá totiž s tím, že rodičovská dovolená je v ČR čtyřletá. To není pravda. V ČR je možno čerpat rodičovskou dovolenou do dovršení tří let věku dítěte, čtvrtý rok je neplacené volno, jehož čerpání závisí na vůli zaměstnavatele.

Návrh je zdůvodňován tím, že je v ČR rodičovská dovolená jedna z nejdelších v Evropě. Ani toto tvrzení není pravdivé: v Evropě je řada států, kde je tříletá věková hranice, a je řada států, které umožňují čerpání rodičovské dovolené nad tuto hranici. Podmínky, za nichž je rodičovská dovolená čerpána, jsou obtížně porovnatelné a nelze porovnávání zjednodušovat pouze na jeden parametr.

Návrh zcela pomíjí realitu rodičů nejmenších dětí, kteří musí řešit:

a/ nedostatečnou nabídku zkrácených úvazků (v porovnání s průměrem EU je v ČR pouze cca čtvrtinová nabídka) a

b/ nedostatečnou nabídku zařízení péče (dětských skupin a mateřských škol, o individuálních nabídkách, typu miniškolek, ani nemluvě).

Návrh zcela pomíjí dostupné výzkumy přání a potřeb obyvatel, jež poukazují na to, že nejsou vytvořeny základní podmínky (nastavený funkční systém slaďování práce a rodiny, tj. dostatečná nabídka flexibilních, zejména zkrácených, úvazků pro ženy i muže a dostatečná kapacita mateřských škol v některých regionech, kde je zatím nedostatečná kapacita zařízení nebo jejich finanční či dojezdová nedostupnost) pro dřívější návrat matek či otců na trh práce. De facto stávající možnost čerpání rodičovské dovolené do tří let věku dítěte uvedené nedostatky v určitém smyslu kompenzuje,“ stojí ve společném prohlášení, které do redakce zaslala Ivana Horáková z Národního centra pro rodinu.

Stát tímto opatřením neušetří, neboť objem finančních prostředků na čerpání rodičovského příspěvku je daný (300 tis. pro jedno dítě, 450 tisíc pro dvojčata) a rodiče si jej mohou vybrat v různých variantách. Jejich návrat na trh práce ale závisí na existujících nabídkách, jejichž nedostatečnost je popsána výše.

Návrh by měl nabízet možnosti volby, ne je ubírat.  Přínosnost návrhu na zkrácení rodičovské dovolené se neopírá o žádná data. Uvedený návrh ministra považujeme za opatření, namířené proti zájmům rodin,doplnili ve společném prohlášení Střešní organizace pracující s rodinami.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu