Hypotéky zdražily. Co stojí za tímto nárůstem?

Publikuje: Monika Lukešová (Hrušová) — 10. 11. 2022
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Hypotéky zdražily. Co stojí za tímto nárůstem?

Hypoteční trh je jako na houpačce. V posledních měsících hypotéky zlevnily díky akčním nabídkám bank. Jenže slevové akce bank skončily.

Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex průměrná nabídková sazba hypoték po zářijových a říjnových poklesech opět za poslední měsíc vzrostla, a to o 11 bazických bodů. K 7. listopadu tak průměrná sazba činila 6,31 % p. a.

Zvýšení této sazby stejně jako snižování v minulých dvou měsících mají na svědomí akční slevy. Ty totiž před slabší zimní sezonou skončily. Nicméně tyto drobné výkyvy jsou součástí běžného fungování hypotečního trhu a spíše jen potvrzují naše předpovědi o období stabilních úrokových sazeb, které by mělo trvat na přelomu i počátku roku 2023,“ uvedl Jiří Sýkora, specialista oddělení produktového managementu společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Ani další odborníci neočekávají, že by se jednalo o nějaký trend. Na hypotečním trhu se tedy snad žádného velkého zdražování v dohledné době nedočkáme. Už tak jsou úrokové sazby nejvyšší za posledních 20 let.

„Myslím si, že to není začátek nějakého výraznějšího zdražování. Je to pouze postupné navrácení k určité hladině sazeb, které budou v následujícím roce, minimálně v jeho první polovině, standardní na trhu,“ vysvětluje Vlastimil Bijota, partner fondu DaVinci Investments.

Nemovitostní trh zamrzá

Kdo chce teď koupit měl by chvíli počkat, nebo si udělat pečlivou analýzu ohledně cen nemovitostí v dané lokalitě. V podstatě se nedá nikdy stoprocenteně říci: Teď nemovitosti nekupujte. Záleží totiž na lokalitě, finančních možnostech, dispozicích nemovitosti atd. Navíc investice do nemovitosti je dlouhodobá, takže se daný nákup může v horizontu několika let jevit jako výhodný.

DŘÍVE JSME PSALI:

Refinancování hypotéky teď může být pro některé lidi likvidační

Monika Lukešová (Hrušová) — 20. 09. 2022
Některým klientům bank letos končí fixace hypotéky. Pokud si sjednávali nebo refinancovali hypotéku před 5 lety, splátka úvěru se jim zvýší.

Hypoteční drahota je v současnosti klíčovou příčinou zamrznutí nemovitostního trhu v ČR. V některých oblastech ceny realit už dokonce citelně klesají, například panelákové byty zlevňují až o dvacet procent. Zhoršená dostupnost financování vlastnického bydlení zároveň logicky způsobuje růst poptávky po nájemním bydlení, takže nájmy naopak stoupají, v letošním roce nezřídka opět tempem kolem úrovně 20 procent,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

Jak to bude dál?

Otázkou je, zda úrokové sazby u hypoték nadále porostou, nebo se jednalo o nárůst kvůli zmíněným slevovým akcím.

Hypoteční sazby, díky „holubiččímu“ přístupu ČNB by již nadále růst neměly. Půjde spíše o kosmetické změny. I když s názorem ČNB, že by se sazby již neměly zvyšovat, nesouhlasím, je třeba vzít tento fakt na vědomí. Dle čísel z našich hypotečních kalkulaček klesl zájem o hypoteční financování až o 60 % meziročně. Z následného dotazníkového šetření vyplývá, že jádro problému není v bonitě žadatelů, ale v přemrštěných cenách nemovitostí,“ uvádí Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu