Hypotéky už netáhnou. Lidé preferují keš nebo nájmy

Publikuje: Monika Lukešová (Hrušová) — 08. 03. 2023
Úvodní stránka » Zprávy z domova » Hypotéky už netáhnou. Lidé preferují keš nebo nájmy

Realitní trh zamrzl. O byty, domy a další nemovitosti je menší zájem, než tomu bylo loni.

Podle České bankovní asociace klesly loni prodeje u starších bytů o 51 %, u rodinných domů o 49 % a u novostaveb o 57 %.

Zájmu o hypotéky nepomáhají ani stále vysoké úrokové sazby. Aktuálně podle ukazatele Fincentrum Hypoindex průměrná nabídková sazba hypoték k 6. březnu klesla na 6,27 %, ale i tak jsou hypotéky drahé.

Ceny panelákových bytů rostly

Zajímavostí je, že navzdory několika měsíčnímu poklesu, ceny starších bytů v panelácích v celkovém součtu loni rostly, a to o 3,7 %. Mírný pokles cen byl hlavně v Praze, kde se ceny snížily o 1 %. Naopak nejvíce ceny klesly v Libereckém (15 %), a Karlovarském kraji (13 %).

Počátek roku 2022 byl ovlivněn kulminací vysoké poptávky z předešlého roku a s tím souvisejícím vyprodáním trhu. Výsledkem byla nejnižší nabídka starších i nově stavěných bytů za posledních 10 let. Šoková změna způsobená hlavně válkou na Ukrajině nastala v závěru prvního čtvrtletí. Počátek energetické krize, vyšší ceny energií, prudký nárůst inflace, to vše změnilo náladu lidí. Trvalo to po celé druhé čtvrtletí a bylo to umocněno růstem úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Kvůli tomu ve druhé polovině roku 2022 realitní trh prakticky zamrzl,“ říká Milan Roček, CEO společnosti Dataligence.

Hypotéky zdražují

Podle dat ČBA objem nově poskytnutých hypoték je nejnižší za posledních zhruba deset let, počet hypoték pak za posledních 20 let. Hlavní důvodem je hlavně markantní nárůst hypotečních sazeb. Splátka milionové hypotéky se totiž zvýšila přibližně o 2 000 Kč za měsíc. Pro průměrnou 3 milionovou hypotéku tak měsíční splátka vzrostla přibližně o 6 000 Kč a dosahuje tak necelých 20 000 Kč v závislosti na délce splatnosti.

I přes citelný nárůst hypotečních sazeb zůstává podíl nesplácených hypotečních úvěrů na velmi nízkých úrovních. Koncem roku 2022 činil podíl problematických úvěrů 0,57 %, zatímco v krizových letech 2011–2013 byla tato hodnota v průměru 3,2 %. I stále nízký počet problematických hypotečních úvěrů je příčinou doposud relativně nízkého poklesu cen nemovitostí, protože se na trh nedostává vyšší množství nemovitostí k prodeji“, zmiňuje Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Movitější lidé při koupi nemovitostí preferují hotovost. Naopak ti, kteří nemají takové finanční možnosti, musí bydlet v nájmu.

Zájem o dražší nemovitosti klesá

Podle realitního portálu Videobydleni.cz se zájem o dražší nemovitosti za 10M+ propadl dokonce o 90 %. Ceny takových domů se propadají v některých lokalitách až o 25 % meziročně. Průsečík nabídky a poptávky v tomto segmentu stále hledá své dno.

Hypoteční sazby se nachází mírně pod 6 %, respektive 5,9. Mění se hlavně kosmetický, a to především v návaznosti na tržní cenu zdrojů na mezibankovním trhu. Podle současné čitelnosti rady ČNB předpokládáme, že podle vývoje makrodat se nechystá nadále zvyšovat sazby, a to současné sedmiprocento ponechá delší období, než údajně začne tato „zvýšená sazba“ účinkovat. Můžeme tedy očekávat období jakési stagnace úrokových sazeb minimálně pro tento celý rok. Nemohu si odpustit nepodotknout, že ty údajně „vyšší sazby“, to sedmiprocento, je stále na hluboké úrovni záporných úrokových sazeb, které ve světě téměř nemá konkurenci,“ doplňuje závěrem Jakub Veverka, hlavní ekonom Videobydleni.cz.

 

Redakční text*
Použité zdroje: videobydleni.cz, cbaonline.cz

Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu