Srovnání majonézových salátů – kvalitní se obejdou bez barviv

Odeslal: Lucie Přinesdomová Kategorie: d-Test 09.11.2020 0 Komentář(ů)
Srovnání majonézových salátů – kvalitní se obejdou bez barviv
© Autorská práva: #pixabay.com
Majonézy, ilustrační foto
Od lahůdkových salátů zákazník zpravidla očekává i odpovídající kvalitu použitých surovin. dTest nakoupil 28 balených vlašských a rybích salátů a podle jejich etiket zkoumal, jak jsou na tom nejen se složením, ale i s výživovými hodnotami.

Složení lahůdkářských výrobků neupravují žádné předpisy a legislativa stanovuje pouze hygienické limity a obecná pravidla používání přídatných látek. Receptura i kvalita použitých surovin jsou tak plně v rukou výrobce. Výjimku představují pouze Cechovní normy vydané Potravinářskou komorou. K nim se výrobci přihlašují dobrovolně a zavazují se tím k dodržování určitých minimálních požadavků.

U třinácti vybraných vlašských salátů se dTest zaměřil především na použitý salám. Informace o jeho množství by měly být uvedeny na etiketě – pravidla označování potravin totiž říkají, že pokud si zákazník potravinu spojuje s některou surovinou, musí být její podíl deklarován. Na obalech sedmi značek však množství použité uzeniny nebylo uvedeno. U zbylých šesti salátů se deklarovaný podíl pohyboval od 23 do 28 %. Nejnižší podíl uváděla značka Billa/Clever, na opačném konci stál Globus Vlašský salát na chlebíčky.

Pokud jde o složení použitých uzenin, to bylo popsáno na všech etiketách a podle názvů mělo jít o pařížský salám, junior a lahůdkové nebo výrobní salámy.

Vzhledem k této pestrosti jsme se zaměřili na tři hlavní kritéria: počet druhů masa, přídavek škrobu a použití strojně odděleného masa, tedy separátu. Potkali jsme se takřka se všemi možnými kombinacemi,“ popisuje Hana Hoffmannová.

Nejméně bodů si za kvalitu salámu odnesly značky Boneco a Dostál. Obě ve složení deklarovaly použití uzeniny postavené výhradně na drůbežím separátu s přídavkem škrobu. Strojně oddělené maso pak obsahoval i lahůdkový salám u značky Lahůdky Palma.

V dalších ingrediencích si již byly vlašské saláty podobné. dTest sledoval i deklarovaný přídavek náhradních sladidel, barviv, aromat, látek pro zvýraznění chuti a konzervantů. Konzervanty se objevily u všech výrobků, nejčastěji šlo o benzoan sodný a sorban draselný. Bez ostatních sledovaných aditiv se obešla více než polovina vlašských salátů.

V případě patnácti rybích salátů byl podíl ryb uveden na všech výrobcích a ve všech případech šlo o marinované sledě. Nejnižší množství ryb deklaroval Rybex Rybí salát v majonéze, naopak nejvíce jich nabídly saláty značky Penny/Gran Mare a Kaufland/K-Classic Rybí salát v majonéze.

I obsah majonézy či jogurtu by měl být na etiketách k nalezení. U salátů bez jogurtu se podíl majonézy pohyboval od 32 do 42 %. Nejméně jí avizovaly rybí saláty s majonézou značek Albert, Lidl/Nautica a Varmuža. Majonéza byla uvedena ve složení všech rybích salátů s jogurtem, ne vždy však výrobci deklarovali její podíl. Nejnižší hodnotu uváděl obal Albert/Sleďový salát s jogurtem, na opačném konci stanul Lidl/Nautica Skandinávský sleďový salát s jogurtem.

Všechny rybí saláty avizovaly přídavek chemického konzervantu a často byla součástí jak přírodní, tak nepřírodní aromata. Zato na barviva ani látky zvýrazňující chuť dTest nenarazil v žádném z rybích výrobků. Mile překvapil i vysoký počet produktů s logem certifikovaného rybolovu, který vyjadřuje, že použitá ryba byla ulovena šetrným, dlouhodobě udržitelným způsobem.

Z pohledu obsahu živin jsou si vlašské i rybí saláty podobné. Jedinou pozitivní odlišností rybích salátů je přirozený obsah omega-3 mastných kyselin. Pokud byste chtěli sáhnout po rybím salátu právě jako po zdroji výživově zajímavého tuku, volte ty vyráběné ze sleďů. V salátech z libových tresek je podíl rybího tuku velmi nízký,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Nejméně tučné byly rybí saláty s jogurtem, vůbec nejnižší hodnotu 10 g/100 g předvedl Penny/Gran Mare rybí salát s jogurtem. K tomuto číslu se však dovedly přiblížit i některé vlašské saláty.

V obsahu bílkovin si výrazně lépe vedly rybí saláty. V průměru se u nich lze dopočítat 6,8 % proteinu, u vlašských salátů je to přesně polovina. Vlašské saláty také byly s průměrnými 3,8 % cukru o něco sladší než ty rybí. Podobně si vedly rybí saláty i v obsahu soli. U vlašských se v průměru pohyboval okolo 1,8 %, u rybích to bylo o desetinu procentního bodu méně.

Pokud si chcete na salátu pochutnat, všímejte si kvality použitých surovin.

U vlašských salátů se vyplatí sledovat především složení salámu. Upřednostňujte ten bez strojně odděleného masa, přídavku škrobu a barviv. U rybích salátů preferujte ty s co nejvyšším obsahem rybího masa. Obecně pak platí, že kvalitní salát se obejde bez barviv a látek zvýrazňujících chuť. Naopak chemickým konzervantům se při nákupu balených lahůdkářských salátů prakticky nelze vyhnout,“ uzavírá Hana Hoffmannová.

Související příspěvky

Autor článku

Lucie Přinesdomová Novinářka v neziskové společnosti dTest, která je spolupracujícím mediálním partnerem redakce serveru UdalostiExtra.cz.

Napsat komentář